Cynk

Magnez, selen i cynk to kluczowe minerały dla utrzymania prawidłowego poziomu testosteronu. Ponadto magnez jest drugim najbardziej skoncentrowanym minerałem w komórkach organizmu. Jego działanie jest niezbędne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego i nerwowego, a także dla funkcji mięśni. Brak magnezu w diecie prowadzi do m.in. spadku masy mięśniowej i spadku testosteronu. Wpływ niedoboru na organizm nasila się po osiągnięciu 40 roku życia – szczególnie przy niskim poziomie aktywności fizycznej. Co jeszcze trzeba wiedzieć o wpływie magnezu o testosteronie?

Cynk – minerał, który musi się znaleźć w diecie

Cynk to minerał, który jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania każdego człowieka. Z jego pomocą komórki wykorzystują różne enzymy – niezbędne do uruchomienia procesów syntezy białek i kolagenu. Ponadto cynk (podobnie jak magnez) jest niezbędny mężczyznom do produkcji szeregu hormonów, przede wszystkim testosteronu, insuliny i hormonu wzrostu. Niedobór cynku wiąże się z niską jakością nasienia i upośledzeniem funkcji prostaty. Szczególne znaczenie ma dostarczenie dobowego zapotrzebowania na cynk dla dorastających chłopców. W ich przypadku niedobór może zakłócać procesy wzrostu organizmu. Badania pokazują, że dieta uboga w cynk może obniżyć poziom testosteronu u mężczyzn o nawet 40%. W organizmie mężczyzny cynk jest skoncentrowany głównie w prostacie, mięśniach, wątrobie i trzustce, dlatego wpływa bezpośrednio na ich pracę. W szczególności przy braku cynku cierpi odporność organizmu. Trzeba również pamiętać, że regularne treningi siłowe i aktywne życie seksualne zwiększają zapotrzebowanie organizmu na składniki mineralne.

Jak dostarczyć dzienne zapotrzebowanie na cynk?

Zalecane spożycie cynku dla mężczyzn to 10-15 mg dziennie – organizm może magazynować do 2 g tej substancji. Objawy niedoboru to pogorszenie jakości włosów i paznokci, zaburzenia pamięci, depresja, pogorszenie ostrości wzroku, drażliwość i zmęczenie. Możliwy jest rozwój alergii, utrata masy ciała i obniżony poziom insuliny. Cynk jest dość powszechnym minerałem. Przede wszystkim występuje w owocach morza, różnych nasionach i wątrobie zwierzęcej. Cynk zawarty w produktach roślinnych jest gorzej wchłaniany. Aby pokryć dzienną dawkę, potrzebujemy np. 100 g pestek dyni lub 200-250 nasion słonecznika. Cynk w dużych ilościach znajdziemy w pestkach dyni, nasionach słonecznika, migdałach, mięsie wołowym, mięsie z kurczaka, soczewicy, soi i orzechach. Dieta pudełkowa Czerwionka-Leszczyny to często najlepszy sposób na dostarczenie dziennego zapotrzebowania na cynk.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here