Frytkownica to urządzenie, które możemy znaleźć w wielu domach – dzięki niej w szybki sposób możemy przyrządzić frytki, nuggetsy, duffinki, czy inne potrawy smażone w głębokim tłuszczu. Otrzymamy idealnie wysmażone jedzenie, bez konieczności zachlapania całej kuchni tłustym olejem. W sklepach możemy spotkać wiele rodzajów frytkownic, którą z nich więc wybrać?

Od czego zacząć?

Najpierw odpowiedzmy sobie na kilka bardzo istotnych pytań. Jak wiadomo, istnieją mniej lub bardziej profesjonalne urządzenia, zastanówmy się więc jak często będziemy korzystać z naszej frytkownicy: raz na jakiś czas, czy może kilka razy w tygodniu? Istotna jest również ilość osób mieszkających w domu, ponieważ na inną pojemność zdecydujemy się mieszkając we dwoje, a inną wybierzemy przy czteroosobowej rodzinie.

Rodzaje frytkownic

Możemy podzielić je na:

  • wolnostojące – możemy umieścić je w dowolnie przez nas wybranym miejscu, posiadają zakryta grzałkę, dzięki czemu łatwiej zachować je w czystości, tutaj wśród urządzeń wolnostojących mamy do wyboru opcję 2 w 1: frytkownicę oraz zestaw do fondue,
  • do zabudowy – muszą być na stałe wbudowane w blat, z których są zrównane, posiadają odkrytą grzałkę, na tego typu urządzenie warto zdecydować się już na etapie projektowania kuchni.

Frytkownice możemy również podzielić ze względu na zastosowanie:

  • do użytku domowego, które są mniejsze, mają pojemność misy do 4 litrów, moc do 2400 W i pojemność koszyka do 1,3 kilograma,
  • do użytku w lokalach gastronomicznych, które są znacznie większe, zasilane gazem lub prądem, zazwyczaj podwójne, potrafią w kilka minut przyrządzić kilogram frytek. Posiadają misy ponad 5-litrowe, moc większą niż 3200 W i pojemność koszyka ponad 3,6 kilograma.

Jaką moc wybrać?

Musimy wiedzieć, że im większa moc, tym dłużej nasze urządzenie będzie pracowało bez konieczności przerwy, a także znacznie szybciej się nagrzeje. Tradycyjne frytkownice mają moc od 800 do 2400 W, jeśli mamy zamiar smażyć zamrożone frytki dobre jest zdecydować się na moc większa niż 1200 W, natomiast do świeżych produktów wystarczy zacznie mniejsza moc – około 800 W.

Pojemność misy

Mogą mieć od około pół do 4 litrów, jeśli mieszkamy sami lub we dwójkę lepiej wybrać mniejszą pojemność, taka frytkownica również znacznie szybciej się nagrzeje, dzięki czemu szybciej uzyskamy gotowe jedzenie, dlatego rozwiązanie to preferowane jest też prze duże rodziny, które wolą przyrządzić frytki szybciej, lecz w małych porcjach. O wiele bardziej praktyczny wydaje się być w takim przypadku zakup większej frytkownicy.

Niektóre modele mają możliwość smażenia wyłącznie na łyżce oleju, dzięki wykorzystaniu gorącego powietrza, choć podobno jedzenie w ten sposób przyrządzone ma nieco inny smak. Dobrze, jeśli nasza frytkownica posiada wyjmowaną misę, dzięki czemu bardzo łatwo ją umyjemy.

Duży czy mały koszyk?

Do wyboru mamy małe, półkilogramowe kosze, największe mają ponad kilogram pojemności. W mniejszym koszyku przygotujemy około 3 dużych porcji frytek, natomiast w dużym – nawet 6. Niektóre modele posiadają dwa kosze i dwie misy olejowe, takie rozwiązanie sprawdzi się, gdy smażymy dużą ilość jedzenia, lub zamierzamy w jednym z nich przyrządzić frytki, a w drugim kurczaka.

Przydatne funkcje

Dobrze, jeśli nasze urządzenie ma możliwość regulacji temperatury, dzięki czemu możemy przyrządzić w niej nie tylko frytki, ale również mięso oraz ryby, ponieważ każda potrawa wymaga innej temperatury smażenia. Często w instrukcji obsługi określone jest na jaką temperaturę nastawić daną żywność.

Inną przydatną funkcją jest programator czasowy wraz z minutnikiem, który wyręcza nas z ciągłego stania nad urządzeniem i pilnowania potrawy. Należy jedynie wybrać odpowiedni czas smażenia, a gdy ten dobiegnie końca usłyszymy sygnał dźwiękowy. Niektóre modele posiadają  czas programowania aż do 30 minut.

Inne funkcje dotyczą kosza, na przykład gdy jest on obrotowy – w ten sposób usmażymy frytki na znacznie mniejszej ilości oleju, ponieważ obracający się kosz zanurzy całe jedzenie w oleju. Kolejna sprawa to podniesienie kosza przy zamkniętej pokrywie – dzięki tej funkcji możemy wyciągnąć jedzenie z oleju i odsączyć je bez otwierania pokrywy, obniżyć kosz przy zamkniętej klapie również możemy, co jest bardzo bezpiecznym rozwiązaniem – wkładanie zamrożonych frytek do rozgrzanego oleju jest bardzo ryzykowne, ponieważ olej może zacząć strzelać i nas poparzyć.

Niektóre oleje posiadają tak zwaną „zimną strefę”, w której warstwa oleju znajduje się poniżej elementu grzejnego, przez co wszelkie odpadki nie przypalają się, a sam olej dużej pozostaje czysty.

By urządzenie można było komfortowo obsługiwać powinno być wyposażone w antypoślizgowe nóżki oraz schowek na przewód. W ten sposób zapewniamy sobie nie tylko komfort, ale również bezpieczeństwo podczas użytkowania.

Pamiętajmy, by frytkownica posiadała zabezpieczenie przed przegrzaniem, lampkę kontrolną temperatury, a także blokadę pokrywy oraz termoizolacyjną obudowę. Podstawowe urządzenie kupimy już za 150 złotych, bardziej zaawansowane modele kosztują około 300 złotych, a modele do zabudowy nawet 1500 złotych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here