Kasza gryczana - właściwości i przygotowanie

Kasza gryczana czasami staje się jednym z elementów zdrowej diety. Diety, dzięki której organizm jednocześnie zrzuca zbędne kilogramy i zostaje odżywiony. Magia zdrowego żywienia ogarnia coraz więcej osób. Kasza z powodzeniem zastępuje ziemniaki, może być również królową dania z dodatkami. Przyprawiona może smakować wyśmienicie.

Kasza gryczana właściwości.
Dlaczego kasza gryczana uważana jest za doskonały produkt zdrowotny? Przede wszystkim, dlatego, że obniża poziom cholesterolu oraz reguluje ciśnienie, co stwarza powody również dla osób starszych, aby korzystały z cennych właściwości tego kulinarnego cudu. Jednak to oczywiście nie jedyne jej zdrowotne właściwości. Jest świetnym dostarczycielem białka i jest ono lepiej przyswajalne niż to zbożowe. Ponadto bogata jest w aminokwasy, których nasz organizm nie wytwarza i trzeba je wprowadzić wraz z pożywieniem właśnie. Kasza ta nie zawiera glutenu, który zawarty w zbożach nie działa korzystnie na organizm a zwłaszcza na jelita. Jego nadwyżka nie jest odpowiednio przez nasz układ pokarmowy trawiona. Opisując kaszę gryczaną trzeba też wspomnieć o błonniku w niej zawartym. Błonnik pokarmowy niezwykle korzystnie wpływa na cały układ pokarmowy. Oczyszcza go ze złogów pokarmowych oraz toksyn i zanieczyszczeń, które zaburzają pracę narządów w organizmie.

Jak ugotować kaszę gryczaną?
Sposobów na przygotowanie kaszy gryczanej jest dosyć sporo. Między innymi to od metody zależy czy kasza będzie sypka i jaki będzie miała smak. Najłatwiej oczywiście jest kupić kaszę w torebkach i trzymać się podanego przepisu. Jednak jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Przede wszystkim taka kasza jak wspomniano ma inną konsystencję oraz smak. W przypadku palonej kaszy należy zmieszać jedną szklankę kaszy na dwie szklanki wody. Taką mieszankę trzeba gotować pod przykryciem w osolonym wrzątku przez 15 minut. Po tym czasie odstawiamy kaszę z ognia i czekamy, aż wsiąknie w nią reszta wody. Takie działanie sprawi, że będzie ona bardziej sypka i przyjemniejsza w smaku.

http://4emotion.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here