Kawa rozpuszczalna

Przyzwyczajeni do zwykłej kawy mielonej możemy nie zauważać, jak dobra może być kawa innej odmiany lub inaczej przyrządzona. Coraz bardziej przekonujemy się jednak do tego, że dobra kawa niekoniecznie musi być fusiasta. Taka jest właśnie kawa rozpuszczalna. Choć droższa od mielonej to na pewno bardziej wartościowa w smaku. Kawa rozpuszczalna może być produkowana na kilka sposobów. Na pewno jej ziarna są kruszone, by następnie w strumieniu bardzo gorącej wody uzyskać ekstrakt, który jest później czyszczony i filtrowany, a następnie suszony.Taki sposób produkcji daje kawę rozpuszczalną w proszku. Jednak najbardziej ceniona kawa rozpuszczalna jest w postaci granulek. Taka kawa jest po uzyskaniu ekstraktu wtłaczana pod ciśnieniem do urządzenia suszącego. Tam również wtłaczane jest gorące powietrze, które pomaga uzyskać kawie postać granulatu. Najnowszą metodą pozyskania kawy rozpuszczalnej jest suszenie poprzez wymrażanie. Polega ona na zamrożeniu spienionej kawy, a następnie zmielenie i pozbycie się wody. Takie kawy rozpuszczalne mają jeszcze lepszy smak i aromat.

http://www.mediaelite.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here