Bez względu na to, w jaki sposób chcemy przygotować jaja, należy pamiętać o tym, że na ich powierzchni mogą znajdować się różnego rodzaju szkodliwe dla człowieka substancje – pleśń, bakterie (między innymi E-Coli, oraz salmonelli), i tym podobne, dlatego też, przed przygotowywaniem jakichkolwiek dań, musimy zadbać o ich czystość. Jaja przed rozpoczęciem ich obróbki należy umyć lub wyparzyć. Jeżeli posiadamy naświetlacz do jaj – specjalne urządzenia, dzięki któremu możemy w krótkim czasie wysterylizować dużą ilość jaj, to tym lepiej dla nas, gdyż tego typu urządzenia, gwarantują niemal stuprocentową pewność podczas usuwania szkodliwych substancji. Gdy zadbaliśmy już o czystość jaj, możemy zająć się przygotowywaniem pysznych dań z ich użytkiem. Specyficzną cechą jaj, jest fakt, że możemy je przygotowywać na naprawdę wiele sposobów. Postaram się opisać, te najpopularniejsze z nich. Naturalnie, jajka możemy gotować – na miękko (gotuje się je około trzech minut, charakteryzuje się ono tym, że ścina się jedynie białko, znajdujące się wewnątrz żółtko jest w postaci płynnej), na twardo (czas gotowania około 5 minut – ścięte zarówno białko jak i żółtko, dzięki czemu jajko można kroić i używać do sałatek itp.), na półtwardo (tak zwany mollet – gotowane około czterech minut), jajo w koszulce (gotowane w roztworze wody z octem do momentu ścięcia się białka). Jajka, można też smażyć, tutaj najpopularniejsze przepisy, to jajecznica – rozbite, zmieszane jaja z dodatkiem przypraw, często także innych dodatków – warzyw, itp., jajka sadzone – charakteryzują się tym, że smaży się je na rozgrzanym tłuszczu, ale w taki sposób, aby ścięte zostało jedynie białko. Nie możemy też zapominać, o nieco bardziej nietypowych przepisach, takich jak na przykład jaja kiszone – gotowane w wodzie z dużą ilością kminku i innych przypraw, a następnie odstawione na pewien czas do ukiszenia – bardzo popularne na zachodzie, szczególnie w Niemczech, gdzie są popularną przekąską do piwa, czy np. takim tworze, jak jaja stuletnie – przysmak w Chinach – jajka fermentowane w mieszance wapna, naparu herbaty i słomy ryżowej.

http://www.chainsaw.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here