Wege-uczta: co na obiad bez mięsa?

Jeśli przyznajesz się w towarzystwie, że starasz się ograniczać produkty odzwierzęce, to czasem spotykają Cię zdziwione spojrzenia. Twoi znajomi głośno zastanawiają się, co na obiad bez mięsa mogłoby im posmakować? Warto podrzucić im kilka rozwiązań, a przy okazji i samemu z nich skorzystać.

Kasza jaglana z warzywami i soczewicą będzie idealną i sycącą propozycją także dla wegan.

Makaron typu spaghetti z pomidorowym pesto i rukolą lub penne ze szpinakiem i serem feta (lub mozzarellą) – pamiętaj szpinak łącz z produktami zawierającymi wapń. Te dania zaspokoją nawet największy głód.

Na imprezach jako danie na ciepło sprawdzi się ziemniaczana zapiekanka z cebulą, marchewką, selerem i czerwoną fasolą, przyprawiona obficie ziołami, pieprzem i solą. W wersji dla smakoszy danie posypuje się obficie serem żółtym. W opcji dietetycznej lub dla wegan ten składnik można sobie darować.

Propozycją na słodko będą bananowe placuszki z płatkami owsianymi (i dodatkiem jajka lub roślinnego mleka). Usmażone na złoto i polane syropem klonowym na pewno na stałe zostaną włączone do rodzinnego menu.

Jeśli chodzi o to, co na obiad bez mięsa można zjeść z puli dań uznanych za klasyczne, to warto rozważyć polski specjał, czyli pierogi. Z soczewicą, ruskie, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem i pieczarką. I oczywiście, te z sezonowymi owocami. Opcji jest naprawdę mnóstwo. Trzeba tylko otworzyć się na nowe smaki i poeksperymentować. Na przykład tofu idealnie pasuje do kasz, jak i do podania w panierce z ziemniakami. Smacznego!

http://www.normalsi.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here