Potrawy wegetariańskie są charakterystyczne- nie używa się w nich mięsa. To, że stosuje się do ich przygotowania samych warzyw, nie oznacza, że taki rodzaj kuchni jest niesmaczny. Oczywiście błędem jest takie myślenie. Kuchnia wegetariańska ma wspaniałe przepisy, które z pewnością docenią nawet najbardziej zagorzali „mięsożercy”. Suflet szpinakowy cieszy się sporym uznaniem. Przygotowuje się go bardzo szybko i prostu. Wystarczy szpinak, jaja, ser, odrobinę mleka, mąkę i przyprawy. Z mleka i mąki oraz roztopionego na maśle sera robimy sos. W tym czasie można ugotować szpinak, po czym trzeba go odsączyć. Odzieli należy żółtko od białka i dodać je do sosu, a białko ubić na sztywna pianę dodając do szpinaku. Ułożyć na blaszce masę sufletowi ze szpinakiem i upiec w średnio nagrzanym piekarniku prze pół godzinki. Pod koniec pieczenia trzeba zwiększyć temperaturę. Taki suflet doskonale smakuje z grzankami czosnkowymi i masełkiem. Można także zrobić inne suflety z marchwi lub dyni, każde z nich ma swój niepowtarzalny smak.

http://www.zouza.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here