Jeśliby spytać dowolnie wybraną osobę o to, jaki produkt jest podstawą diety niemal każdego człowieka i towarzyszy wszystkim dosłownie na co dzień, bez wątpienia, odpowiedź brzmiałaby następująco: chleb. To właśnie on, podobnie jak zresztą inne pieczywo, jak bułki, rogale, bagietki czy placki, stanowi podstawową część jadłospisu chyba każdego z nas. Jednak chleb chlebowi nierówny, o czym przekonać się można chociażby podczas wizyty w każdej lepiej wyposażonej piekarni. Istnieje naprawdę cała masa różnego typu produktów piekarniczych, które mogą się różnić od siebie niemal wszystkim – od użytej do ich wypieku mąki i innych składników, takich jak drożdże, poprzez sposób produkcji, aż po dodatki. Szczególnie różnorodność tych ostatnich jest w stanie mocno zdziwić. Mogą to być i zioła, i rozmaite ziarna zbóż, słonecznika czy pestki dyni, aż po owoce, takie jak śliwki czy brzoskwinie. Na pewno więc nikt nie będzie miał problemów ze znalezieniem pieczywa, które w pełni zaspokoiłoby jego gust.