Krem z kury przygotowuje się podobnie jak rosół. Ta zupa po prostu ma bardziej gęstą konsystencję. Trzeba zwyczajnie ugotować rosół z kury. Oczywiście na początku należy powiedzieć, że taką zupkę bardzo długo się robi, tak jak rosół. Włoszczyznę trzeba ugotować w wywarze mięsnym z kurczaka. Następnie, kiedy całość już dojdzie do odpowiedniej konsystencji trzeba wyjąć całą zawartość bulionu, czyli włoszczyznę i mięso, wszystko przemielić przez maszynkę i dodać do zupy. W razie potrzeby można jeszcze blenderem poprawić niedoskonałości takiego kremu. Krem oczywiście powinien być gęstej konsystencji, bardzo delikatny i pozbawiony grudek. Na sam koniec trzeba przyprawić taką zupę. Dlaczego na końcu? Ponieważ dodając przeparte mięso do zupy, można zmienić jej smak. Na końcu, kiedy już wszystko zrobimy wystarczy tylko odpowiednio podać tą smaczną zupkę z odrobina natki pietruszki i pieczywem. Powinna być ona zjadliwa dla wszystkich, raczej cieszy się uznaniem, jest lubiana przez większość. Dobrze smakuje także z grzankami.