Słysząc kuchnia włoska przenosimy się myślami do słonecznej Italii, wielowiekową kulturę tego kraju, starożytną architekturę. Kuchnia włoska silnie wpływa na kulinaria i świata basenu Morza Śródziemnego. Smak spaghetti po bolońsku, lazanii, pizzy znają ludzie na całym świecie. Kuchnia włoska nie jest jednolita, każdy region ma swoje własne receptury. Kuchnia włoska to przede wszystkim połączenie makaronów, serów, wędlin , owoców morza i warzyw. Najbardziej cenionymi włoskimi serami są  sera mozzarella  i ser  gorgonzola, parmezan. To przecież dzięki Włochom poznaliśmy smak zieleniny, którą sprowadziła do Polski królowa Bona. Najczęściej używanymi warzywami w kuchni włoskiej są; pomidory, cebulę i czosnek. Są one częścią składową pomidorowych sosów i zup. Smaku kuchni włoskiej dodają przyprawy, np; bazylia, oregano, tymianek oraz oliwa, która wartościowe kwasy nienasycone. Naród włoski uwielbia słodycze. Wspaniałe desery , jak tiramisu, czy panna cotta znane są na całym świecie. Włochy to kraina win. Zróżnicowanie klimatu w poszczególnych regionach, ( gorące południe, chłodniejsza północ) pozwala na uprawę różnych winorośli będących podstawą białych i czerwonych win.

http://www.marszniemilczenia.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here