Powszechnie uważa się, że powinno się jeść trzy posiłki dziennie, czyli śniadanie, obiad i kolację. Ważne są oczywiście regularne odstępy czasowe, które wspomagają organizm. Najbardziej odpowiednim rozkładem żywieniowym dnia jest jednak pięć posiłków, czyli śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. Niektórzy wzbogacają jeszcze ten plan drugą kolacja krótko przed snem w posiłku typowo owocowym takim jak sałatka owocowa, czy cały owoc. Na śniadania powinno się jeść wartościowe posiłki mleczne, takie jak owsianki, zupy mleczne, płatki kukurydziane z mlekiem. Na drugie śniadanie poleca się przede wszystkim kanapki z wędliną lub owoce. Na obiad możemy zjeść bardziej zróżnicowany posiłek niezależnie od tego czy mamy ochotę na zupę czy na dwudaniowy obiadek. Podwieczorek to już indywidualna kwestia. Odchudzające się osoby na pewno zjedzą tylko jogurt albo owoce, inne mogą sobie pozwolić na ciasta, lody, galaretki, owoce, kisiele i inne. Na kolację zjadamy raczej lekkostrawne posiłki, kanapki z chudym serem, lub jogurt owocowy z mussli.