Szeroko pojmowane kulinaria to nie tylko to, co jemy, ale też to, w jaki to spożywamy – i nie chodzi tylko o sposób zachowania się przy stole. Liczy się również estetyka stołu – a to, niestety, w dzisiejszych czasach pozostawia bardzo wiele do życzenia. Kiedyś każda porządna kuchnia musiała być wyposażona w co najmniej dwie zastawy stołowe – codzienną i odświętną, ludzie bogaci mogli sobie oczywiście pozwolić na posiadanie bardzo wielu takich kompletów. Dzisiaj w przeciętnych domach do takich kwestii nie przykłada się już tak dużej roli. Nie mniej jednak na każdą zastawę stołową składają się takie same elementy jak talerze różnej głębokości oraz wielkości, sztućce, misy, półmiski, wazy, dzbanki, solniczki, sosjerki, karafki i tym podobne. Dostępne w sprzedaży serwisy obiadowe są przeznaczone dla co najmniej sześciu osób (potem odpowiednio dla dwunastu oraz dwudziestu czterech). To, co z zastawy trafi na stół jest uzależnione od wielu czynników – przede wszystkim od tego, jaki rodzaj posiłku jest spożywany.

http://www.nieoficjalnie.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here