Kuchnie orientalne charakteryzują się pikantnym smakiem, aromatem i powszechnością przyrządzania ryb i owoców morza. Jednym z przykładów kuchni orientalnej jest kuchnia japońska. Japońskie standardy smaku bardzo się różnią od idei kierującej europejskich kucharzy. Charakterystycznymi dla niej są potrawy przygotowanej z ryb, najczęściej jedzonych na surowo, owoców morza, wodorostów i warzyw. Obecnie Japończycy spożywają posiłki pałeczkami nieustannie od setek lat. Dopełnieniem smaku kuchni japońskiej jest jeden z najczęstszych składników potraw czyli ryż. Bardzo popularne stało się sushi, które ze względu na wartości odżywcze charakteryzuje się także nietypowym, wyjątkowym smakiem. Jest to rozpowszechnione na cały świat danie z powodu używania do jego przygotowania surowych ryb i wodorostów nori. Dla japońskiej kultury jest także składanie podziękowania w momencie otrzymania posiłku oraz po jego spożyciu. Kuchnia ta jest jedną z najzdrowszych pod względem wartości i witamin. Pikantny smak, którego dopełniają sosy i przyprawy mogą niestety odrzucić wielu wirtuozów smaku.

http://www.bialamagia.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here