Ryba, kurczak czy karkówka z grilla? Sprawdź najlepsze przepisy

Sezon na grillowanie czas zacząć! Postaw na urozmaicone menu, aby w tym sezonie zaskoczyć swoich bliskich niebanalnymi potrawami i zupełnie nowymi smakami, dzięki którym pokochają grillowanie na nowo.

Okres wiosenno-letni kojarzy się z aktywnością na świeżym powietrzu i oczywiście grillowaniem! Nie musisz jednak kolejny rok z rzędu serować swojej rodzinie i przyjaciołom kiełbasy i kaszanki. Poznaj najlepsze przepisy na kurczaka, rybę i karkówkę, aby każdy kolejny grill był zupełnie nowym doznaniem kulinarnym.

Grillowany łosoś

W Polsce grillowane ryby nie są codziennością – czas to zmienić! Odpowiednio przyrządzony łosoś z grilla będzie stanowił doskonałą i pyszną odmianę od standardowych mięs na grillowym ruszcie. Jego przygotowanie nie jest trudne, a efekt finalny może być spektakularny. Przygotuj odpowiednio rybę – usuń z niej skórę i oczyść mięso. Oprósz łososia przyprawą warzywną, dodaj pieprz. Ułóż rybę na rozgrzanym ruszcie i piecz przez około 8-10 minut, cały czas kontrolując stopień wypieczenia. Gdy mięso zarumieni się z jednej strony, przekręć rybę. Po zdjęciu ryby z rusztu skrop ją sokiem z cytryny i posyp koperkiem. Tak przygotowany łosoś idealnie pasuje do pieczonych ziemniaków oraz klasycznej sałatki greckiej z serem feta. O ile ryba z grilla nie będzie pieczona zbyt długo, co mogłoby ją nadmiernie wysuszyć, będzie niezwykle aromatyczna i delikatna.

Marynowana karkówka

Karkówka z grilla od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Warto zdecydować się na zaserwowanie gościom nieco innej wersji tej potrawy. Wymieszaj ze sobą miód, cztery łyżki musztardy francuskiej, cztery łyżki musztardy sarepskiej, dwie łyżki oleju, łyżeczkę przyprawy warzywnej i kilka kropel MAGGI Przyprawy w płynie. Pokrój karkówkę na plastry i posmaruj ją przygotowaną wcześniej marynatą. Umieść mięso w plastikowym pojemniku i wstaw szczelnie zamknięte do lodówki na ok. 10 godzin. Po tym czasie karkówka jest gotowa do pieczenia. Umieść ją na rozgrzanym ruszcie na około 15-20 minut i piecz z obu stron. Przygotowana w ten sposób karkówka powinna być serwowana z pieczonymi ziemniakami i wyrazistym sosem, na przykład Ketchupem pikantnym WINIARY. Warto serwować ją także z frytkami lub sałatką warzywną.

Marynowany kurczak z grilla

Zwolennicy mięsa drobiowego z pewnością chętnie sięgną po marynowaną, grillowaną pierś z kurczaka. Przygotuj mięso, przekrój filety na połowę. Wymieszaj Keczup Łagodny WINIARY, dwie łyżki oleju, cztery łyżki białego wina, tymianek i łyżkę przyprawy warzywnej. Posmaruj mięso przygotowaną uprzednio marynatą i odstaw na godzinę do lodówki. Wyłóż mięso na aluminiową tackę i piecz przez około 15 minut z obu stron. Tak przygotowane mięso z kurczaka będzie delikatne i aromatyczne, dlatego warto serwować je z Sosem Jalapeno WINIARY lub innym pikantnym dipem. Zaserwowane w ten sposób mięso z piersi z kurczaka będzie niezwykle smaczne i przypadnie do gustu nawet tym osobom, które na co dzień nie sięgają po drób.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here