Istnieją takie produkty spożywcze, których stosowanie w codziennej diecie znacznie poprawia kondycję organizmu. A wśród nich niezwykle ważne miejsce zajmuje imbir. Jego niepowywietrzany smak i aromat sprawiają, że doskonale komponuje się zarówno z mięsem, rybami, jak i warzywami. Możliwości jego wykorzystania jest więc naprawdę wiele. A wykorzystać go warto, gdyż jest prawdziwym skarbem podarowanym nam przez naturę.
Imbir – właściwości zdrowotne
Liczba właściwości zdrowotnych imbiru jest niezwykle imponująca. Doskonale sprawdza się on zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu wielu chorób czy schorzeń. Nawet kobietom w ciąży, czy osobom z chorobą lokomocyjną zalecany jest jako antidotum na poranne mdłości.
Pozytywny wpływ na układ trawienny. Imbir fantastycznie reguluje procesy trawienne. Pobudza do produkcji śliny, soku żołądkowego i żółci. Ponadto, działając antybakteryjnie, chroni żołądek i jelita przed powstawaniem wrzodów.
Chroni serce. Jedną ze zdolności substancji aktywnych biologicznie zawartych w imbirze jest zmniejszanie agregacji płytek krwi. Mniejsze zdolności zlepiania zapobiegają tworzeniu się zakrzepów, a tym samym rozwojowi zakrzepicy.
Stymuluje układ immunologiczny. Oprócz tego, że imbir działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, skutecznie pobudza też układ odpornościowy do pracy. Nie tylko więc łagodzi objawy przeziębienia i grypy, ale też zapobiega ponownym infekcjom organizmu.
Jest bogactwem antyoksydantów. Dzięki temu imbir działa też przeciwnowtworowo i przeciwstarzeniowo. Skutecznie wypłukuje z organizmu wolne rodniki, dzięki czemu zapobiega uszkadzaniu zdrowych komórek. Te natomiast, które zostały już w pewnym stopniu uszkodzone, pobudza do odnowy biologicznej.
Wsparcie w odchudzaniu. Również w tym imbir jest niezastąpiony. Z jednej strony hamuje uczucie głodu, zapobiegając nagłym spadkom poziomu glukozy we krwi. Z drugiej natomiast jest bogactwem substancji podkręcających metabolizm tłuszczu. Dzięki temu szybciej jest spalany i nie odkłada się w organizmie.